fbpx

Pressinformation: Sommaren 2022 öppnar Finlands största 100 % flytande basturestaurang i Vasa

Basturestaurangen MERI inhyser bastu & spa, men också en nordisk och säsongsbetonad restaurang i världsklass signerad av finska Michelin-kocken Hans Välimäki.

Sensommaren 2022 öppnas ett stort bastu- och restaurangskomplex med nästan 1 000 sittplatser i Inre Hamnen i Vasa, bara ett stenkast från stadskärnan. Det här är den största investeringen inom turist- och restaurangbranschen i regionen på flera år. Till skillnad från många andra finländska och nordiska konkurrenter urskiljer sig Meri genom att vara 100 % flytande.

Sisäsataman Terassi Oy som ägs av unga företagare i Vasa är ägare och genomförare av projektet. Den totala kostnadsuppskattningen för projektet är cirka 2,5 miljoner euro.

Finansieringen av projektet består både av kapitalinvesteringar och crowdfunding. Projektet har även fått stöd genom EU REACT-finansiering från NTM-centralen. Projektet har tagit fart 2020 och nu under 2022 går projektet äntligen vidare från design till konstruktion. Den flytande konstruktionerna finns redan i sin helhet i Vasa.

Projektet går vidare till byggskedet under försommaren 2022. Bygget färdigställs under sensommaren 2022 och därefter öppnas dörrarna för allmänheten.

– Vi är oerhört ivriga och stolta över vårt nya projekt som kommer att ta Vasaregionen till nya höjder på den internationella turistmarknaden. Hela regionen ska få känna stolthet över vårt nya upplevelsebaserade bastukoncept! Vi ska göra Meri-konceptet känt internationellt och förhoppningsvis välkomna många internationella turister under de kommande åren. Men också Vasaborna får tillgång till unika havsnära upplevelser. Vi har storsatsat på wellness-tjänster för vuxna genom att erbjuda lyxiga spa- och bastuupplevelser året runt, säger Tommi Mäki, vd för Sisäsataman Terassi Oy.

– Meri betyder hav på finska. Vi valde namnet för att hylla närheten till havet, områdets historia och det österbottniska världsarvet. Kvarkens världsnaturarvsområde syns tydligt som tema i vår inredning – både i bastuavdelningen och i restaurangen.

Finlands mest kända Michelin-kock Hans Välimäki ansvarar för restaurangen.

– Den flytande restaurangen är redan en upplevelse i sig, men Basturestaurang Meri kommer att rikta in sig på fisk, skaldjur, grönsaker och kvalitetskött. Här står europeisk och kontinental matlagning i fokus. Här utlovas en avslappnad atmosfär, fantastisk mat och hjärtlig betjäning alla dagar i veckan, berättar Hans Välimäki.

Hans Välimäki har haft en betydande roll i projektet. Välimäki har lagt sin unika prägel på restaurangens menyer. Dessutom har har lovat att besöka restaurangen nu som då för att se till att allt funkar.

Den nya restaurangen omfattar också en bar och uteservering med över 600 sittplatser.

Det finska företaget Bluet som har specialiserat sig på flytande konstruktioner har varit med och planerat projektet. De har tidigare varit involverade i Allas Sea Pool i Helsingfors och i basturestaurangen Saana i Kuopio. Den flytande grundkonstruktionen är specialtillverkad för Vasa. En lösning av samma storlek och kaliber finns inte i hela Europa. Den flytande grundkonstruktionen är en specialtillverkad och har designats och tillverkats i Finland.

Se också våra andra artiklar

Tommi Mäki: “Nu skrivs ett nytt kapitel i Vasaregionens turisthistoria!”

Tommi Mäki: “Nu skrivs ett nytt kapitel i Vasaregionens turisthistoria!”

13.04.2022
Läs mer

Tommi Mäki: “Nu skrivs ett nytt kapitel i Vasaregionens turisthistoria!”

“Vi är oerhört ivriga och stolta över vårt nya projekt som kommer att ta Vasaregionen till nya höjder på den

prev
next

Hej! Kul att du vill boka bord! Tyvärr är vi inte riktigt redo att ta emot bokningar ännu, men försök gärna igen lite senare.

Hej! Snart går det att boka bastu. Tack för att du väntar ännu lite till!